El har vi alla i våra hem och arbetsplatser. Vi använder det för uppvärmning, kylning, belysning och massor av andra saker. Ibland är det saker som går fel i någon av alla elektriska kretsar i byggnaden eller så behöver man dra ny el i en byggnad. Då är det smart att ringa en elektriker. Det är ingen idé att försöka göra det själv för det kan vara mycket farligt om man inte vet vad man gör.
Vad för sorts elektriker man ringer beror på vad problemet är. Det finns framförallt 4 huvudtyper av elektriker:
- Installationselektriker – arbetar framförallt med elinstallationer och nybyggnationer.
- Serviceelektriker – utför service och små utbyggnader av redan existerande anläggningar.
- Industrielektriker – jobbar med framförallt industrier och fabriker.
- Svagströms/kommunikationselektriker – utför framförallt svagströmsinstallationer som till exempel data, tele, larm och passagesystem.
Behörighet
Det finns flera olika behörigheter för elektriker i Sverige. När det gäller fasta elinstallationer som till exempel golvvärme, byte av vägguttag, byte av strömbrytare till dimmer så måste det utföras av en behörig elektriker eftersom det är lag på det.
Auktoriserade elinstallatör
För vissa arbeten är det viktigt att elektrikern är auktoriserad. Om man ska utföra, ändra eller reparera en starkströmsanläggning får, med några få undantag, endast en auktoriserad elinstallatör eller en person som omfattas av ett elinstallationsföretags egenkontrollprogram. När ett elinstallationsarbete ska utföras av ett företag på någon annans anläggning måste företaget vara registrerat i Elsäkerhetsverkets företagsregister. Elektriker brukar oftast inte vara auktoriserade elinstallatörer.
Här är det olika auktorisationerna som utfärdas av Elsäkerhetsverket
- A – Fullständig auktorisation, alla elinstallationsarbeten
- AL – Auktorisation Lågspänning, elinstallationsarbete i anläggningar för högst 1000 V AC eller 1500 V DC
- B – Begränsad auktorisation, Elinstallationsarbeten på lågspänningsanläggningar begränsat till arbete i befintlig gruppledning som innebär
- att installera och flytta ljusarmaturer, elkopplare och uttag med tillhörande kablar,
- att fast ansluta elektrisk utrustning som förbrukar el med tillhörande don samt förläggning och anslutning av kablar som tillhör donen, samt
- att koppla loss elektrisk utrustning som förbrukar el med tillhörande don och kablar.