Vad är en energideklaration?

En energideklaration innebär att man kartlägger och dokumenterar byggnadens energianvändning. Syftet med energideklarationen är att granska byggnaders energianvändning och ta reda på hur energianvändningen kan effektiviseras. I Sverige är det lag på att alla byggnader under vissa undantag ska energideklareras.

En energideklaration innehåller husets energianvändning, referensvärden, åtgärder som kan minska energianvändningen, om en radonmätning gjorts och uppvärmda arean i huset (kWh/m2).

Vem utför en energideklaration?

Energideklarationen ska utföras av en certifierad energiexpert som fastighetsägaren själv får anlita. Energideklarationen är giltig i 10 år.

När ska en energideklaration utföras?

En energideklaration ska utföras på en byggnad:

  • Vid uthyrning
  • Innan försäljning
  • Som ofta besöks av allmänheten och är över 250 kvadratmeter
  • Som varit igång i 2 år

Det är mycket viktigt att en energideklaration utförs eftersom det är lag i Sverige att alla byggnader med vissa undantag ska energideklareras. När man ska köpa eller hyra en fastighet har du rätt att få se en energideklaration innan du bestämmer dig. Ägaren är då skyldig att visa energideklarationen.

Hur mäts energianvändningen?

Man räknar ut alla energi som krävs för att underhålla hela fastigheten, det inkluderar varmvatten, värme och el. Energianvändningen delas upp i förhållande till fastighetens storlek och skrivs i kWh/m2. För att man lätt ska kunna jämföra fastigheters energianvändning delas de in i energiklasserna A-G, där A är bäst energianvändning och G är sämst energianvändning.